Hoe verloopt een inspraaksessie met begeleiding?

Stap voor stap advies voor de begeleider

Ga terug naar overzicht

Opstarten

Hoe start je een digitale PicToPlay-inspraaksessie op bij deelnemers?

  1. Deel de groep in kleinere deelgroepjes: Laat elk deelgroepje (bijv. 2 à 3 deelnemers) rond een tafel zitten en zorg voor één PC, laptop of tablet per deelgroepje.
  2. Optioneel: Print de kaart die je als afbeelding hebt ingeladen in grootformaat (A3) en plaats deze op elke tafel. Dit helpt deelnemers om de kaart beter te visualiseren en te verkennen naast het scherm.

Welkomscherm

Bij een begeleide sessie is PicToPlay idealiter onderdeel van een breder sessieprogramma. Begin met een:

  • Voorstelling van de locatie: Geef uitleg over het doel van het project, eventueel door de bouwheer of ontwerpers.
  • Verkenning van de plek: Gebruik andere inspraakmethodieken zoals ‘door de lens’, ‘spelen met PowerPoint’ of een ‘foto-opdracht met emoticons’ om de locatie te verkennen.

Start daarna de tool. In het welkomscherm zien de deelnemers de welkomstboodschap die je hebt ingevoerd. Herhaal hier kort de belangrijkste zaken en toon enkele algemene beelden.

Als ze klaar zijn om te ontwerpen, kunnen ze onderaan het scherm op volgende klikken.

Over jou

Hier vullen deelnemers hun gegevens in, individueel of per groep.

Na invullen kunnen ze beginnen met ontwerpen door onderaan op starten met ontwerpen te klikken.

Ontwerpen

Stap 1 - Selecteer (samen met je groep) je favoriete pictogrammen.

In deze stap leren de deelnemers alle pictogrammen kennen en maken ze een voorselectie van maximaal 10 favorieten, zonder budgetbeperking.

  • Bespreek met de kinderen en jongeren de pictogrammen om favorieten te identificeren.
  • Laat de deelnemers in hun groep overleggen over de pictogrammen die ze willen kiezen. Deze beperking helpt hen om doordachte keuzes te maken en met elkaar te overleggen.
  • Ze behouden toegang tot alle pictogrammen in de volgende stap, dus deze stap is niet definitief. Dit kan helpen als er moeite is met het kiezen van het laatste pictogram.
  • Pictogrammen selecteren gebeurt door het vinkje rechtsboven aan te zetten. Onder in de balk kunnen ze zien hoeveel pictogrammen ze hebben geselecteerd. Meer dan 10 is niet toegestaan, minder dan 10 mag wel.
  • Als er een tijdslimiet is ingesteld, worden ze automatisch doorgestuurd naar de volgende stap wanneer de tijd om is.
  • Bij vragen kunnen ze rechtsboven op het vraagteken klikken om informatie uit het pop-upvenster opnieuw te bekijken.

Na het maken van de selectie klikken ze onderaan rechts op naar de volgende stap om verder te gaan.

Stap 2 - Start met ontwerpen! Plaats de gekozen pictogrammen op de kaart.

De deelnemers zien nu de kaart op hun scherm. Hun favoriete pictogrammen uit de vorige stap worden bovenaan weergegeven, met daaronder alle andere pictogrammen, gesorteerd per categorie.

Als er een detailfoto is toegevoegd, verschijnt er een fotocirkeltje op de kaart. Door erop te klikken, wordt de foto uitvergroot.

Pictogrammen schuiven

Tijd om de pictogrammen op de kaart te schuiven. Om pictogrammen te plaatsen, klikken ze op het pictogram, houden het vast en slepen het naar de gewenste plek. Bij een touchscreen klikken ze het pictogram aan, houden het enkele tellen vast en schuiven het dan naar de juiste locatie. Pictogrammen verplaatsen kan op dezelfde manier. Een pictogram verwijderen, kan door het pictogram aan te klikken en op het vuilbakje te klikken dat er naast verschijnt.

Pictogrammen combineren

Leg uit dat pictogrammen ook gecombineerd kunnen worden om nieuwe elementen te creëren en tot leukere ontwerpen te komen:

  • Welke pictogrammen hoort bij elkaar? Zet ze dan naast elkaar en probeer ze te combineren.
  • Welke pictogrammen kunnen op elkaar worden geplaatst? (bijv. een glijbaan op een berg, een liggende boomstam in een bloemenweide,...)
  • Wat kan worden verbonden?

Budget

Elke deelnemer (of groepje) ontvangt een aantal muntjes om te gebruiken. Dit voorkomt dat ze onbeperkt pictogrammen kiezen en moedigt hen aan om te kiezen wat ze het belangrijkst vinden.

Als alle pictogrammen geplaatst zijn, kunnen ze naar de volgende stap door bovenaan rechts op klaar te klikken.

Stap 3: Je kan nu je ontwerp nog verduidelijken door iets bij te schrijven of tekenen.

De deelnemers hebben nu de mogelijkheid om extra uitleg of tekeningen toe te voegen om hun ontwerp te verduidelijken. Uitleg van de verschillende icoontjes in deze stap:

  • Selecteer een tekstvak of tekenveld op de kaart dat je in deze stap hebt geplaatst.
  • Verplaats een tekstvak of tekenveld door het te verslepen.
  • Schrijf tekst op de kaart.
  • Teken iets op de kaart. Je blijft tekenen tot je je met de muis opnieuw een andere actie aanklikt bij de icoontjes bovenaan.
  • Kies kleuren voor tekst of tekeningen en wijzig deze indien nodig.
  • Gebruik de zoomfunctie om in of uit te zoomen.
  • Verwijder een tekstvak of tekenveld door op het vuilbakje te klikken dat verschijnt.

Na het toevoegen van uitleg en tekeningen klikken ze bovenaan rechts op klaar om verder te gaan.

Stap 4: Laten we ook eens kijken naar de andere ontwerpen.

Dit is het moment om de collages aan elkaar voor te stellen. Laat de deelnemers rond de computer van het voorstellende groepje staan. Per groepje leggen ze hun plannen uit:

  • Wat hebben jullie bedacht voor de plek?
  • Wat is volgens jullie de belangrijkste verandering?
  • Hebben andere deelnemers vragen?

Na de presentaties kunnen de deelnemers op hun eigen computer de ontwerpen van andere groepjes bekijken en de verschillende losse ideeën beoordelen met emoji’s. Ze vinden deze door rechtsboven op het pijltje naast hun (groeps)naam te klikken en de kaarten van andere groepjes te openen.

Als begeleider kun je het resultatenscherm op een gemeenschappelijk scherm tonen en samen met de deelnemers de resultaten samenvatten. Vraag hen wat de belangrijkste punten zijn en welke details de ontwerpers niet mogen vergeten. Gebruik deze informatie naast de statistieken in de tool om beleidsaanbevelingen te formuleren.

Zijn alle ontwerpen beoordeeld? Klik dan bovenaan rechts op klaar om af te sluiten.

Stap 5: Het einde van het traject.

De deelnemers zien nu de tekst die je hebt ingevoerd in het blok wat wil je na het traject nog meegeven. Het is belangrijk om aan de deelnemers toe te lichten wat er met de resultaten gaat gebeuren. De ontwerpen kunnen wellicht niet zomaar gerealiseerd worden, maar de samenvatting zal ontwerpers helpen om een beter beeld krijgen van de wensen van de deelnemers. Geef ook aan wanneer de deelnemers meer informatie over de verdere plannen zullen ontvangen.